You are currently viewing PETG Филамент за 3D Пинтиране

PETG Филамент за 3D Пинтиране

Какво е PETG Филамент

PETG (Polyethylene terephthalate glycol) е траен и силен материал за индустриална употреба. PETG е най-известният и използван съполимер в света на 3D принтирането. Появата му се дължи на комбинацията на PET с гликол, подобрявайки интересните свойства на PET с процес на гликолизация.

Много от потребители на 3D принтери са запознати с предимствата и недостатъците на PLA и ABS материалите. Но когато става въпрос за
производство здрави предмети с средна трудност на печат, PETG филамент набират популярност сред производителите на нишки и общността на
3D печата. Поради по-лесната екструзия и термична стабилност, PETG и други PET производни се използват все по-често в света на 3D печата FDM/FFF.
Една от причините, поради които PETG се използва в 3D печата вместо PET, е проблемът на PET, когато загрява при екструзия. По време на прегряване, PET става мътна и крехка, което е невъзможно за използване с 3D принтер FDM / FFF.

Какви са механичните свойства на PETG Филамент

PETG като материал използван при 3D принтирането се характеризира с функционалност много подобна на филамента ABS (добра устойчивост на температура, издръжлив, устойчив) и лесен на отпечатване като филамента PLA. Той също така показва добра адхезия между слоевете, малка деформация по време на печат, устойчивост на среда с ниски температури за продължителни периоди от време, химическа устойчивост (основи и киселини) и липса на миризма по време на печат, характеристики.След печат материала е здрав с ниска еластичност. Температурата на която се препоръчва да се излага готовия детайл, не трябва да надвишава 80-90 градуса. След тази температура може да се получи деформация на вашия детайл или декоративен предмет.

Поръчай PETG Deep Black
Поръчай PETG Pacific Blue 

Какви са приложенията на PETG Филамент

Материала се изработва под формата на нишка обикновенно с диаметър 1,75мм  2,80мм  3,00 мм . Това са най-често използваните дебелини на нишката с които работят повечето 3d принтери в света.Най-голям дял на използване заема диаметъра 1,75мм – повечето потребители работят с тази дебелина на нишката. Материала е полупрозрачен при производство в естествения си вид, като се добавят различни оцветители – така на пазара има голям избор от цветове на PETG Филамент. Приложенията на този материал могат да бъдат много в бизнеса – резервни части, здрави детайли за различни решения, модели за индустрията, хоби детайли и др. Това е един прекрасен материал за работа, които освен всичко може да бъде и рециклиран.

 

petg филамент за 3d принтиране

Препоръчителни настройки за PETG при печат

Както вече спомехаме в статията за PLA филамент всяка фирма производител предлага собствена разработка на материала. Това води до невъзможност да бъдат посочени точни настройки, които да са еднакви за всички вас. Вторият важен фактор при определяне на настройките при печат на PETG филамент е 3D принтера. И тук всеки производител залага на различни компоненти и начини на работа на своя принтер. Най-добрата опция да намерите перфекните настройки е да тествате различните настройки с един материал на 1 принтер, докато видите най-доброто. Все пак ние, ще напишем основните настройки, около които трябва да започнете вашите тестове.

Как да направите по-добра адхезия на PetG и леглото

Добрата връзка между леглото и детайла е изключително важна при печат. При лоша адхезия детайла се отлепя и вие със сигурност, ще имате проблем с това. Един от вариантите за добра адхезия е използването на специализирани спрейове. Такива може да намерите и в нашия магазин DimaFix Spray и 3DLac Spray. И двата спрея работят по идетичен начин – леглото се напръсква със спрея и се загрява до необходимата температура (според вида материал) за печат. Активното вещество в спрея започва да работи при температура над 60 градуса. След свършване на печата леглото се остава да изтине и действието на спрея свършва при това охлаждане. Така лесно може да махнете детайла от вашето легло.

Нагряване на легло: 70гр  –  80гр
Температура на дюзата: 230гр – 240гр.
Охлаждане: 80% /при студено помещение може да се намали до 20% – 30%/
Скорост на първи слой: 10мм/с – 12мм/с

Посочените стойности са ориентировъчни!

Вашият коментар