You are currently viewing PLA Биоразградим Филамент

PLA Биоразградим Филамент

Какво е PLA Филамент

PLA Биоразградим Филамент или полилактичната киселина PLA е пластмасов материал на растителна основа, който обикновено използва царевично нишесте като суровина. PLA материалa е термопластичен алифатен полиестер биоразграим и използвана при 3D печат. PLA е напълно биоразградим термопластичен полимер, състоящ се от възобновяеми суровини.

При масовото производство този материал се използва за направата на опаковки, предимно за хранително-вкусовата промишленост, като заместител на пластмасите произведени от нефт.

PLA Филамента  се използва при 3D печат по технологията FDM (fused deposition modelling), а заедно с ABS (акрилонитрил бутадиен стирен), този материал е един от стандартните материали за тази технология. Често има тенденция да се сравняват тези пластмасови материали, тъй като те са двете алтернативи, достъпни за потребителските принтери. Най-лесен за използване от повечето потребители е PLA материала. Това заема челна позоция при хоби потреблението.

fwefwfw

През последните години този материал постоянно се комбинира с други материали, като това дава възможност на потребителите да използват подобрен материал – карбонови нишки, метални частици, дървестни влакна и др. Всичко това прави използването на PLA материала, още по атрактивно и достъпно за всички фенове на 3D печата.

Какви са механичните свойства на PLA Филамента

За разлика от много други материали този pla биоразградим материал е по-малко издръжлив, по-крехък и по-чувствителен към топлина. От една страна това има минуси, но от друга има плюсове.
Поради по ниската си температура на топене около 178 градуса той е лесен за работа и повечето хоби потребители работят основно с него. С този материал вие бихте имали най-малко проблеми при 3д печат на детайли особено, ако сте начинаещ в тази сфера. Освен лесната работа с него той предлага и добра визия на детайла, като това е добра новина за всички изработващи декоративни предмети.
След печат материала няма никаква еластичност. Температурата на която се препоръчва да се излага готовия детайл, не трябва да надвишава 60-68 градуса. Това може да доведе до деформация на вашия детайл или декоративен предмет.

Какви са приложенията на PLA Филамента

Материала се изработва под формата на нишка обикновенно с диаметър 1,75мм  2,80мм  3,00 мм . Това са най-често използваните дебелини на нишката с които работят повечето 3d принтери в света. Най-голям дял на използване заема диаметъра 1,75мм – повечето потребители работят с тази дебелина на нишката. Материала е полупрозрачен при производство в естествения си вид, като се добавят различни оцветители – така на пазара има голям избор от цветове на PLA Филамент.
Приложенията на този материал могат да бъдат в прототипирането на различни бъдещи детайли, които ще минат в масово производство, ваши създадени продукти, играчки, декоративни предмети, детайли неизискващи твърдост и нагряване и др. Ако разполагате с голямо въображение вие може успешно да създадете продукт създаден от този материал.

PLA приложение

Препоръчителни настройки за PLA при печат

Искаме да започнем с това, че всяка фирма производител предлага собствена разработка на материала. Това води до невъзможност да бъдат посочени точни настройки, които да са еднакви за всички вас. Вторият важен фактор при определяне на настройките при печат на pla филамент е 3D принтера. И тук всеки производител залага на различни компоненти и начини на работа на своя принтер. Най-добрата опция да намерите перфекните настройки е да тествате различните настройки с един материал на 1 принтер, докато видите най-доброто. Все пак ние, ще напишем основните настройки, около които трябва да започнете вашите тестове.

Нагряване на легло: 55гр  –  60гр
Температура на дюзата: 205гр – 210гр
Охлаждане: 100% /при студена стая може да се намали до 20%/
Скорост на първи слой: 10мм/с – 12мм/с

Дообработка на PLA Филамент

Възможностите за обработка на готов детайл зависят от точни материал, с който работите. На пазара има налични машини за обработка на материала с цел по-голяма гладка повърхност.

Вашият коментар