You are currently viewing Как да сушим Филамент – PLA ABS PETG

Как да сушим Филамент – PLA ABS PETG

Всички FDM филаменти за 3D печат са хигроскопични. Това означава, че всички материали обичат да абсорбират влагата в помещението. Тази хигроскопичност може да предизвика проблеми при филамента за 3D печат. Пластмасовите полимери  са направени от вериги от молекули  нанизани една вирху друга. Когато материала абсорбира Влагата тя влиза между тези молекули и започва разрушаване на материала и цял куп проблеми по време на печат. За да избегнете това има различни методи за съхранение и сушене на филамента.

влажен филамент

Различните филаменти абсорбират влагата с различна скорост и обем, но има някои често срещани признаци , че имате влага във вашия материал.

 • Звуци наподобяващи пукане при екструдирането на материала
 • Намалена якост на материал и адхезия на слоевете /това може да видите в темата за проблеми при 3d принтиране/
 • Неравномери екструдирани слоеве
 • Видими проблеми – stringing, blobbing, or oozing
 • Лошо качество на повърхността – размити повърхностти

Това са най-често срещаните симптоми при влажен филамент, ако ги забележите е добра идея да преминете към сушене на материала. При материали като PETG, PVA и FLEX могат да се появят тези симптоми след 1 вечер оставени на открито в помещение с висока влага.

Какви методи да използваме за сушене на филамент?

Машина за сушене на филамент

В случай, че още не  знаете има специфични устройства  посветени на задачата да изсушат вашия филамент. Ако искате нещо предназначено за целта  това може да е най-добрият ви вариант. Съществуват различни видове сушилни за филамент, които използват различни методи за сушене, но всички те са доста лесни за работа. Поставяте материала в тези сушилня нагласяте температурата и времето за сушене според материала и вашата работа е свършена. Има сушилни, които работят заедно с принтера, което ви позволява да спестите време и главоболия чрез едновременно изсушаване и печат. Тези машини предлагат по-надеждно и фино настроено изсушаване, което ви позволява да забравите за проблемите с нишките и да се съсредоточите върху настройката на вашия принтер, за да получите добър печат.

Creality Кутия за сушене на филаментСушете филамент във вашата Фурна

сушене на филамент печкаИнформация от all3dp.com

Може би най-лесният и най-често срещаният начин за изсушаване на филамент е хвърлянето използването на фурна. Тук искаме да кажаем, че тази техника може да предизвика проблеми поради невъзможността да се настройва точна температура на фурната (60гр, 70гр). Това може да доведе до прегравяне на материала и нарушаване на качествата му и дори разрушаване. Но, ако все пак имат фурна с точен контрол това е добра възможност.

Сушене на филамент за 3д принтери

Това са най-често използваните диапазони на температура и време за сушене на филамент. Когато сушите във фурна трябва да бъдете внимателни да не прескочите температурата, защото това ще доведе то слепване на нишката.

Как да поддръжаме ниска влажност в помещението за 3д печат?

Както вече уточнихме влагата е основен враг на 3Д печата и материалите, които се използват. Колкото и да сушите един материал, ако вашето помещение е влажно материала отново и отново ще попива тази влага. Един от най-модерните начини да контролирате влагата във вашите помещения, където са 3д принтерите е чрез използване на Влагоуловители. Според големината на вашето помещение може да изберете и неговата мощност. За малки помещения до 100кв могат да се ползват и Битови влагоуловители поради по-ниското използване на електроенергия.

Ние сме тествали този влагоуловител и можем спокойно да го препоръчаме на нашата аудитория. Уреда работи тиху, има няколко степени на вентилатора, сензор да изключване при напълнен контейнер с вода, крачета за мобилност, Wi-Fi Контрол за отдалечен достъп. Наистина един прекрасен уред, който ще ви помага при контрола на влажността! Към всичко това идва и ниската му консумация на ток, което си е отлично решение на този проблем.

Надяваме се, че тази информация е направила вашата работа по качествена и безпроблемна. Следете нашия блог за интересни статии в сферата на 3d печата!

This Post Has 2 Comments

 1. Ганчо

  Какво е времетраенето на сушенето в печка?

  1. 3dpro

   Здравейте!
   Направихме ъпдейт на статията и добавихме таблица с температурите и времето за сушене за различните материали.

Вашият коментар