You are currently viewing Как да калибрираме E-stepper за по-добър печат

Как да калибрираме E-stepper за по-добър печат

Как да калибрираме E-Stepper /Подаващ филамент механизъм/

E-stepper /мотора който подава филамент към ектрудера/ калибрирането е от решаващо значение за FDM 3D печата по много причини. Правилното настройване на екструдиране гарантира, че вашият принтер пуска точното количество нишка през дюзата. В противен случай вашият печат няма да има нужното количество нишка и качеството на печат, ще се влоши.

Повечето принтери пристигат заводски НЕ калибрирани и това води да един незабелижим проблем, който влошава принтирания обект. Когато този проблем е налице се получават два основни признака.

1. Under-Extrusion – Принтера пуска по-малко филамент от нужното. Това води до влошаване на Адхезията, отпечатъците могат да бъдат подложени на неравномерни слоеве, дупки, липса на филамент, изкривяване на слоевете  и др.

2. Over-Extrusion – Принтера пуска по-повече филамент от нужното. Това води до влошаване на печата,  линии по външната част на печата, размазване при основата на детайла и др. Екстремното прекомерно екструдиране може също да допринесе за запушване и задръстване на дюзата.

За да избегнете тези проблеми първото нещо, което трябва да направите е да калибрирате вашия Е-степер , когато принтера пристигне. Целта на всяка процедура за калибриране е да се намалят грешките в системата възможно най-много. Надявате се да достигнете точка, която е достатъчно добра –  не перфектна .

След като сте направили процедурата по калибриране винаги наблюдавайте дюзата дали пуска добро количество филамент. Най-честата причина за недостатъчно екструдиране е запушена дюза . Дори частично запушване може да съсипе вашите 3D разпечатки. Ако вашият принтер внезапно започне да екструдира недостатъчно, особено ако сте отлагали поддръжката на печатащата глава , най-вероятно проблемът е запушена дюза.

Как да калибритате вашия E-Stepper /Видео ръководство/

Вашият коментар